Općina Šenkovec

Putokazi prema Kapeli sv. Jelene u Šenkovcu

Kapela sv. Jelene u Šenkovcu očuvano je svetište pavlinskog samostana iz 14. stoljeća , naš kulturno – povijesni spomenik koji želimo približiti turistima i posjetiteljima pa je Općina Šenkovec izradila 6 putokaza koji usmjeravaju sve zainteresirane na taj važan povijesni lokalitet .

Posebnu vrijednost kapeli daju srednjovjekovne freske , gotičke zidne slike iznimne vrijednosti , nastale 80-ih godina 14. stoljeća pod utjecajem sjevernotalijanskog slikarstva Trecenta.

Kapela sv. Jelene i mauzolej obitelji Zrinski čine Kompleks svete Jelene koji je pojedinačno kulturno dobro od nacionalnog značaja za Republiku Hrvatsku i zato Općina Šenkovec , Muzej Međimurja Čakovec i Međimurska županija žele taj povijesni prostor revitalizirati i izraditi arheološki park.

Na prijedlog Odbora za turizam , Općina Šenkovec osim putokaza , ove godine izradila  je i magnetiće Kompleksa svete Jelene , uz suglasnost Muzeja Međimurja Čakovec i Konzervatorskog odjela Varaždin. Autor magnetića je Goran Paska iz Čakovca. Prošle godine izrađeno je 6 razglednica s motivima kapele , prekrasnih fresaka i mauzoleja obitelji Zrinski. Autor fotografija je Davorin Mance iz Čakovca.

Općina Šenkovec , načelnik i vijećnici Općinskog vijeća žele da taj povijesni prostor postane identitet naše općine , da bude poznat u Međimurju i cijeloj Republici Hrvatskoj. Ponosni smo na svoju daleku prošlost , na značaj pavlinskog samostana i važnu povijest obitelji Zrinski koji su upravo na tom mjestu odlučili sagraditi svoju grobnicu.

Skip to content