Općina Šenkovec

Općina Šenkovec u suradnji s Muzejom Međimurja organizirala je u srijedu, 22. svibnja,  Dan otvorenih vrata Kompleksa svete Jelene.

Kompleks pavlinskog samostana u Šenkovcu je složeno nalazište koje se sastoji od sačuvane arhitekture nekadašnjeg svetišta crkve (danas kapela Sv. Jelene) i arheoloških ostataka arhitekture samostana, crkvene lađe i grobnice obitelji Zrinski.

Posebnu vrijednost mu daju srednjovjekovne freske. Naime, crkveno je svetište 80-ih godina 14. stoljeća oslikano gotičkim zidnim slikama iznimne vrijednosti, nastalima pod dojmom sjevernotalijanskog slikarstva Trecenta. Osim toga, veliki povijesni značaj je ovdje bila i grobnica obitelji Zrinski.

Lokalitet je arheološki istražen, a kapela je obnovljena i prezentirana. Kompleks je danas vlasništvo Muzeja Međimurja Čakovec.

Događaj je organiziran u sklopu Dana općine Šenkovec, a stručno predavanje o kompleksu  održala je viša kustosica Branka Marciuš u 4 grupna stručna predavanja koja su održana bila u 11 sati, 12 sati, 15,30 i 17 sati. HRT je snimio prilog o Danu otvorenih vrata Kompleksa svete Jelene, o značaju ovog kulturnog dobra za RH, o jedinstvenim gotičkim freskama iz 14. stoljeća.

– Drago mi je što smo se okupili u tako velikom broju. Zahvaljujem gospođi Marciuš što nam je opet prezentirala i podsjetila nas na našu povijest. Ovaj saziv općinskog vijeća pridodaje veliku pozornost povijesti našeg kraja, a radi toga je osnovan i Odbor za turizam čija je predsjednica Jelena Fuss, istaknuo je načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić, dodavši da je prošle godine u suradnji s Muzejom Međimurja postavljena nova ograda i rasvjeta.

– Svaki put kada se vidim sa županom potičem ga da se našu kapelicu svete Jelene prijavi na neki projekt. Nadamo se da ćemo i mi jedanput doći na red, istaknuo je u nastavku Meglić te dodao da su ove godine napravili razglednice i magnetiće na kojima je glavni motiv upravo ova kapelica.

Prisutnima se obratila i Jelena Fuss koja je zahvalila svima na dolasku.  – Nastojimo svake godine kroz proračun pridonijeti identitetu, pridonijeti tome da naš kompleks svete Jelene bude prepoznatljiv, ne samo u Šenkovcu i Međimurju, nego u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj kompleks to zaslužuje, istaknula je Jelena Fuss, koja je ujedno i općinska vijećnica.

Uz nju, ovom su događaju prisustvovale i vijećnice Željka Đeri, koja je dijelila razglednice s motivom kompleksa svete Jelene, te vijećnica Ruža Sermek, kao i brojni učenici viših razreda jutarnje i poslijepodnevne smjene OŠ Šenkovec.

Bilo je prisutno oko 300 posjetitelja. Bilo je dosta posjetitelja iz Čakovca, Mihovljana, Brezja, čak iz Preloga. Posjetili su nas turistički vodiči iz Preloga. Televizijska reportaža prikazana je u emisiji Hrvatska danas.

Skip to content