Općina Šenkovec

30. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje

U subotu, 13.11.2021. , u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak općine Šenkovec, organiziran je posjet Vukovaru. Predstavnici UDVDR-a Dragutin Matoša (predsjednik ), Marijan Holetić, Nenad Jalšovec i Dragutin Pergar; Marija Lehkec – majka poginulog Damira Lehkeca te njegova teta Ana Bašek ; načelnik Općine Šenkovec Robert Meglić te predsjednica Općinskog vijeća Ruža Sermek – dostojanstveno su iskazali počast svojom nazočnošću posjetivši Vukovar.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, prilikom posjete Vukovaru kod Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, paljenjem svijeća kod Spomen ploče, odali smo počast na sjećanje svih međimurskih poginulih i nestalih policajaca.

Nakon Trpinjske ceste , posjetili smo Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva . Danas predstavlja simbol stradanja i otpora grada, pobjede i novog života – a sa vidikovca imali smo pogled na Vukovar i Dunav. Obišli smo i skladišni prostori Veleprometa koji je bio sabirni centar i logor za tisuće zarobljenih branitelja i civila, te im odali počast.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca, odali smo počast poginulom sumještaninu Damiru Lehkecu kod spomen-obilježja s vječnim plamenom. Na mjestu masovne grobnice u Aleji poginulih branitelja kod jednog od 938 bijelih, mramornih, križeva koji predstavljaju broj ekshumiranih žrtava, također smo odali počast Damiru Lehkecu.

Put nas je dalje odveo nedaleko od Vukovara gdje se nalazi farma Ovčara – mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu. Na mjestu hangara, kod Spomen dom Ovčara koji čuva sjećanje na ranjenike i civile odvedene iz vukovarske bolnice, zatvorene i mučene u bivšem hangaru, a potom pogubljene i zakopane, paljenjen svijeća kod spomenika na Ovčari odali smo počast hrvatskim braniteljima i civilima. – “U spomen na 200 ranjenih hrvatskih branitelja i civila iz vukovarske bolnice koji su smaknuti u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.”

Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske – Ogranak općine Šenkovec


Skip to content