Općina Šenkovec

Član Ogranka UDVDR-a Šenkovec odlikovan Redom hrvatskog trolista

U prigodi 27. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dana međimurskih branitelja, sa posebnim ponosom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, otkriveno je rekonstruirano Spomen obilježje smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije. Spomen obilježje otkrili su Zlata Ovčar majka Zlatka Ovčara, Mirjana Oreški supruga Ivana Oreškog, Marko Friščić sin Dragutina Friščića i Stjepan Horvat predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije.

Nakon samog otvaranja Spomen obilježja, polaganje vijenca i paljenja svijeća brojnih branitelja, braniteljskih obitelji, osoba iz političkog, društvenog života u Međimurju, svečanost se nastavila u Katoličkom domu na Svečanoj akademiji.

Na ratištima diljem Hrvatske, sudjelovalo je više od 8000 Međimurki i Međimuraca koji su u ratu pokazali odlučnost , domoljublje i hrabrost.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u povodu Dana međimurskih branitelja, odlikovala je Redom hrvatskog trolista Zdravka Beleca i Mladena Baloga, te Redom hrvatskog križa Marija Kneza i Dragutina Gašparlina.

MLADEN BALOG, poručnik u miru, u domovinski rat se aktivno i dragovoljno uključio u 54 samostalnu bojnu HV Čakovec 17. rujna 1991.godine, a nakon demobilizacije postrojbe 1992. godine prelazi u profesionalni sastav Hrvatske vojke u 8. Lako jurišnu brigadu, zatim 1. Hrvatski gardijski zdrug i na kraju u 7. Gardijsku brigade HV “Puma” gdje je 2003.godine umirovljen.

Nakon Svečane akademije, u crkvi sv. Nikole Biskupa u Čakovcu služena je sveta misa koju je predvodio biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak.


Skip to content