Općina Šenkovec

112. brigada – od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH

Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade dana 15.01.2018.g. je u Kazalištu lutaka Zadar predstavila knjigu autora – dvojice pukovnika – Marka Čuline i Dušana Nikitovića pod nazivom “112. brigada HV – Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.”

Radi se o monografiji, koja na preko 250 stranica i uz pomoć više od 150 ratnih fotografija detaljno i kronološki, bez suvišnih dojmova ili subjektivnih doživljaja, opisuje vrijeme i događaje u kojem se ustrojavala 112. brigada. Od prvih višestranačkih izbora, početka agresije na Hrvatsku i ustrojavanja brigade do herojske obrane Zadra, zadarskog zaleđa i otoka te događaja koji su se odvijali sve do 15. siječnja 1992. godine, sve je pokriveno i dokumentirano u ovom djelu dvojice autora koji su kao vodeći ljudi brigade svjedočili najtežem razdoblju stvaranja neovisne i samostalne Hrvatske, u čije je temelje utkana i sama 112. brigada sa svojih preko 300 ranjenih i 74 poginulih pripadnika.

Na predstavljanje knjige stigli su brojni pripadnici 112. brigade, predstavnici lokalne i županijske vlasti, braniteljskih udruga, pripadnici Međimursko-dalmatinskog voda, Dejan Mihalković i Boris Odrčić i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca, delegacija Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i brojni drugi uzvanici. Predstavljanje je održano prigodno na datum kad se završava razdoblje koje pokriva monografija, Dan priznanja Republike Hrvatske te ujedno i na blagdan zaštitnice grada Zadra svete Stošij

U monografiji između ostaloga autori su napisali „Naši Međimurci uvelike su se iskazali svojom hrabrošću i odlučnošću, pa je u borbama za obranu Zadra ranjen zapovjednik voda Ivica Kruneš te njegovih 7 suboraca“. Navedeno rečenica samo dokazuje koliko se cijeni žrtva međimurskih branitelja koji su dobrovoljno došli braniti Hrvatsku u Dalmaciji i da nedaju da se zaboravi da su međimurci dali svoj veliki obol u obrani Grada Zadra- rekao je Dejan Mihalković, ranjeni pripadnik voda.

Nakon promocije međimurci su bili srdačno primljeni od gradonačelnika, župana, predsjednika udruge 112.brigade Zadar i predsjednik udruge URV 84.GBO TERMITI Tihomir Bakarić – Ćiro, te su sa njima bili na zajedničkom ručku. U večernjim satima ugostili su ih mještani i suborci iz Bokanjca , gdje su zajedničkim snagama 1991.g. zaustavili JNA i pobunjene srbe da ne uđu u Zadar.


Skip to content