Općina Šenkovec

Međimurci na obilježavanju 26. obljetnice utemeljenja 112.brigade Zadar

U prigodi obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja 112. brigade Zadar, upriličeno je polaganje vijenaca pred Središnjim Križem na Gradskom groblju u spomen na sve poginule pripadnike 112. i sve hrvatske branitelje koji su položili život na oltar Domovine. Ovom događaju su prisustvovale braniteljske udruge grada Zadra,gradonačelnik i predstavnici zadarske županije. Ističe se dolazak nekadašnjih visokih časnika i suboraca dragovoljaca koji su bili okosnica ove prve zadarske brigade koju nazivamo “Majkom svih zadarskih dragovoljaca Domovinskog rata”.

U temelje slobodne i neovisne države Hrvatske, svoje je živote ugradilo 74 pripadnika ove legendarne zadarske postrojbe u Domovinskom ratu, dok se dvojica do danas vode kao nestali. Također, teže i lakše je ranjeno više od 300 pripadnika brigade.

Domaćin je posebno naglasio slijedeće „Posebno nas vesele gosti,dragovoljci i veterani iz Međimurja koji su nekad pripadali Međimursko-Dalmatinskom odredu u redovima 112. brigade i dali veliki doprinos u obrani Zadra „, a koje su predstavljali Dejan Mihalković i Boris Odrčić.

Narečenoj prigodi uz navedene prisustvovali su članovi ogranka UDVDR-a Šenkovec, Damir Golubić,Darko Lajtman,Dragutin Ratajec i Vladimir Trstenjak. Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju obišli su liniju obrane koju su između ostalih držali međimurci. Kasnije su u mjestu Bokanjac sa domaćim braniteljima kod spomen obilježja poginulim u obrani toga mjesta položili aranžman i zapalili svijeće.

Nakon toga su u Zadru nastavili druženje sa domaćinima.

Ovom prilikom članovi ogranka UDVDR-a Šenkovec zahvaljuju se Općini Šenkovec i DVD Šenkovec što su im svak na svoj način omogućili put u Zadar.


Skip to content