Općina Šenkovec

49. prvenstvo Europe za seniore u Tampereu

Od 1. – 4.5. 2014. održano je 49. seniorsko prvenstvo Europe u karateu u finskom Tampereu. Izbornik hrvatske karate reprezentacije u katama i trener karate kluba Globus iz Čakovca profesor Tihomir Grgić ove je godine sa svoje dvije seniorske ekipe uspio ispisati još jednu stranicu iz povijesti hrvatskog karatea.

U razmaku od samo petnaestak minuta obje ekipe kojima je Tihomir trener i izbornik uspjele su osvojiti 3. mjesto na prvenstvu Europe :

…od 1996. godine sam na funkciji trenera i izbornika HKS-a i osvojio sam do sad jednu ekipnu svjetsku medalju (2002. u Madridu ) i sedam europskih , ali ovo je zaista poseban osjećaj kad obje ekipe na istom natjecanju uspiju osvojiti medalju u razmaku od samo 15 minuta.

Sa muškom ekipom radim od 2007. godine i do sada smo osvojili medalje na svim razinama natjecanja ( ukupni pobjednici Karate 1 Premiere ligue, regionalna prvenstva Europe, sedam puta prvaci Hrvatske … ) , ali ovo je nešto o čemu smo maštali i za što smo se spremali. Do sada smo dva puta gubili u borbi za 3. mjesto od ekipe Turske ( Zurich 2010. i Tenerife 2011. ). Znali smo da kvalitetom zaslužujemo medalju ,ali trebalo je to i dokazati. Pobjeda u meču za 3. mjesto 4 : 1 protiv ekipe Portugala koja nas je 2012. izbacila sa svjetskog prvenstva u Parizu. Motivirano i sigurno onako kako nastup jedne iskusne i kvalitetne ekipe i mora izgledati želi li se do medalje.

Ženskoj ekipi je ovo četvrto prvenstvo Europe i do sada nismo imali priliku za dobar plasman. Žreb nas nije mazio i na našoj strani su prve nositeljice Španjolke ( aktualne prvakinje Europe i svjetske viceprvakinje), bivše višestruke prvakinje Europe i svijeta Francuskinje , a u borbi za treće mjesto morali smo pobijediti druge nositeljice i prošlogodišnje viceprvakinje Njemice. Tijesna, 3 : 2 , ali više nego zaslužena pobjeda naših cura koje ni u jednom trenutku meča nisu dozvolile Njemicama da im se približe i slavlje je moglo početi …

Tihomir je ovim rezultatom ponovo dokazao nešto na što je vrlo ponosan:

…sve ekipe koje sam do sada trenirao od 1995. godine ( dvije muške ekipe i dvije ženske ) uspjele su osvojiti medalje na svjetskom ili europskom prvenstvu. Ne , nisam se zasitio medalja i već za mjesec dana u turskom Izmiru pokušavamo obraniti naslov prošlogodišnjeg regionalnog prvaka Europe. Poslije toga slijedi pauza od tri tjedna pa počinjemo pripreme za svjetsko prvenstvo koje će se tijekom studenog održati u Bremenu…

IMG_3524 IMG_3518 IMG_3514

Skip to content