Općina Šenkovec

Sigurno u prometu

I ove godine predškolci Dječjeg vrtića „Vrapčić“ iz Šenkovca uključili su se u akciju „Moj prijatelj policajac i ja u prometu“. Gđa. Nataša Tomašić iz PU Međimurske posjetila je „Vrapčiće“ u njihovom vrtiću. Na zanimljiv i djeci pristupačan način upoznala ih je sa osnovnim pravilima sigurnosti u prometu. Budući da od jeseni predškolci postaju aktivni sudionici u prometu na svom putu od kuće do škole i natrag, u vrtiću su naučili kako se treba u prometu ponašati.

Evo nekoliko primjera najosnovnijih pravila ponašanja koja su djeca upoznala radi vlastite sigurnosti:

  1. promet je opasan ako se ne znamo pravilno ponašati
  2. pješaci se moraju kretati uvijek nogostupom ili pješačkom stazom, a ako toga nema potrebno je kretati se uvijek lijevom stranom kolnika uz rub ceste tako da automobili dolaze u susret pješaku.
  3. Pješački prijelaz zove se zebra. Obaveza je svakog pješaka da prije nego što stupi na zebru pogleda lijevo, zatim desno, pa još jedanput lijevo. Zabranjeno je trčati preko zebre jer mnogi vozači ne paze i voze prebrzo.
  4. Ukoliko nema zebre u blizini a želiš proći cestu znaj da vozila ovdje uvijek imaju prednost. Zato- oprez veliki!
  5. Semafor regulira promet. Boje za vozače: crvena- stoj, žuta- pripremi se, zelena- kreći. Boje za pješake: crvena- stoj, zelena- kreći.
  6. Veoma je važno i poštivati pravila vožnje djece u automobilu: djeca trebaju sjediti na stražnjem sjedalu, u sjedalici, vezana pojasom
  7. Kada djeca voze bicikl moraju imati kacigu i biti u pratnji odrasle osobe
  8. Prometni policajac je naš prijatelj i pomaže nam u prometu.

Djeca su i nakon posjeta službenice PU, dugo bila motivirana za razne aktivnosti o prometu i policiji općenito. Uskoro je uslijedio i posjet „Vrapčića“ predškolaca u PU Međimursku. Djeca i njihove odgojiteljice Ružica Benčić i Ksenija Bubek uzvratili su posjet. U PU Međimurskoj dočekala ih je gđa. Irena Branilović te ih povela u razgledavanje. Na veliko oduševljenje predškolaca, vidjeli su mnoge zanimljivost i uključili se u neke aktivnosti: dobili su otisak svog prsta, vježbali u dvorani u kojoj treniraju policajci, vidjeli zatvor i policijskog psa, policijska vozila, opremu interventnih policajaca… Sve ih se jako dojmilo i dobili su puno novih ideja kojima su u vrtiću obogatili svoje daljnje igre na temu prometa.

sigurno-u-prometu-2014-2

Skip to content