Općina Šenkovec

Spomenik poginulim braniteljima

Dana 12.4.2014. povodom 20-te godišnjice pogibije hrvatskih branitelja otkriven je spomenik poginulim braniteljima: Saši Ružiću, Ivici Cavalliu koji su bili pripadnici policije te Josipu Topleku pripadniku 34-te inženjerske bojne iz Čakovca.

Spomenik je podignula Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Pakrac – Lipik. Spomenik se nalazi uz cestu D5 Pakrac – Daruvar (Omanovac) na raskrižju za Derezu na mjestu zvano Zukva. Čast da otkrije spomenik pripala je Ivici Koziću koji je i sam bio ranjen prilikom tragedije u kojoj su spomenuti branitelji stradali.

Protokol komemoracije vodio je predsjednik Udruge Vacek Miroslav. Uz prigodno obraćanje i pozdravljanje gostiju Vacek je naglasio da su se poginuli borili za Hrvatsku i da se mora spriječiti revidiranje povijesti Domovinskog rata. Od gostiju, skupu su se obratili Lipički gradonačelnik Vinko Kasan, Pakračka dogradonačelnica Anamarija Blažević, policajac u mirovni i načelnik PU Pakrac u vrijeme tragedije, Nikola Ivkanec te Vlado Marić predsjednikov savjetnik za odbor ratnih veteran.

Vijenac i svijeće položili su članovi obitelji poginulih, braniteljske udruge s područja Pakraca i Lipika, predstavnici PU Požeško – Slavonske, pripadnici PU iz Pakraca te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Šenkovca (Darko Lajtman, Dejan Mihalković te sin stradalog Alen Toplek).

Josip Toplek iz Šenkovca, bio je pripadnik 34. inženjerijske bojne , Čakovec – ustrojene 23.listopada, 1991.g. Stradali je imao suprugu Mariju Toplek, kćer Tamaru i sina Alena.

Skip to content