Općina Šenkovec

Iz medija: Osim tla, izrazito je zagađena i voda!

Kako doznajemo, prema prvim procjenama, ali i zaprimljenim ponudama, sanacija onečišćenog tla na području Ksajpe Općinu Šenkovec mogla bi stajati vrtoglavih 1,500.000 kuna.
Podsjetimo, list Međimurje nedavno je otkrio da je inspekcija zaštite okoliša u spomenutom dijelu Šenkovca u tlu pronašla visoke koncentracije olova, kroma i cinka, odnosno ostatke otpadnih boja i lakova. Po objavi članka, u općinsku upravu javili su se brojni mještani koji su spominjali i druge vrste zagađenja, a svi su, bez sumnje, kao odgovorne prozivali tvrtku Eko-Međimurje d.d. čiji se pogon nalazi tek nekoliko stotina metara dalje od zagađenog područja. Pokrenuta je i policijska istraga, međutim, u poduzeću sve optužbe odbacuju.
– Premda je po našim saznanjima zagađeno prilično šire područje, Općina u vlasništvu ima put površine oko 300 četvornih metara. Da bi se to zemljište saniralo i tlo ponovo bilo koliko-toliko čisto, po našim je izračunima potrebno iskopati i na deponij odvesti više od 2.000 tona zemlje. Na spomenutoj površini potrebno je maknuti zemlju sve do 4 metra dubine. Koliko će to i vizualno narušiti inače lijep okoliš na Ksajpi, a koliko će i zbog kamiona, dodatnog stresa morati pretrpjeti tamošnji stanari, kaže zabrinuti načelnik Saša Horvat.

Bez obzira tko je počinitelj, a u općinskim krugovima o tome ne dvoje i prstom upiru u tvrtku Eko-Međimurje d.d., prema zakonu, nastalo stanje dužan je sanirati vlasnik, to jest Općina. Pravdu i povrat sredstava tek naknadno može tražiti sudskim putem. Zakonski rok za sanaciju, 20. veljača, sve je bliže, no, Horvat kaže kako će ga kod nadležnih institucija nastojati produljiti. Bez obzira na to, prvi čovjek Šenkovca je zabrinut:
– Bojim se da nećemo moći započeti mnoge planirane projekte, niti završiti one čija je realizacija u tijeku, a ispaštat će i korisnici općinskog proračuna, poput udruga. Velika šteta za Šenkovec, zaključuje Horvat. Općina je zasad u svom ovogodišnjem proračunu za sanaciju tla predvidjela pola milijuna kuna, no taj iznos, bez dvojbe, neće biti dostatan. U međuvremenu, Općina je zaprimila i rezultate analize vode s tri lokacije na području Šenkovca koju je obavila čakovečka tvrtka Bionstitut. Nalaz je donio još loših vijesti. Na dvije lokacije na Ksajpi – u jednom privatnom bunaru te u kanalu Ksajpa – voda je zagađena. Iz bunara u Ulici Augusta Šenoe, koja se nalazi nešto dalje od Ksajpe, nije utvrđena povećana koncentracija štetnih tvari.

BTEX pronađen i na Ksajpi
No, na Ksajpi, i to u donjem dijelu, a kako je, kažu upućeni, tek na lokacijama bliže zagađenom tlu, otkriven je hlapivi spoj BTEX, aromatski ugljikovodik, i to prisutan u 40 posto većoj koncentraciji od maksimalne dopuštene. Isti spoj pronađen je i prije nekoliko godina u zagrebačkom kvartu Vrbani u kojem je potom, zbog zagađene vode u javnom vodovodu, izbila velika afera. BTEX je, kažu stručnjaci, nusproizvod boja i razrjeđivača. Radi se o akronimu za benzen, toluol, etilbenzen i ksilene. Primjerice, benzen je organski kemijski sastojak koji se najčešće koristi u proizvodnji sintetičkih guma, plastike, najlona, insekticida i boja. Veoma je smrtonosan. Neki sastojci BTEX-a utječu na mozak, izazivaju glavobolju, smanjenje koordinacije mišića, vrtoglavicu, zbunjenost i poremećaj ravnoteže. Ukoliko u organizam uđe visoka razina ksilena u kratkom periodu ili manja u dužem, dolazi do glavobolja, smanjene koordinacije mišića, vrtoglavice, zbunjenosti, poremećaja ravnoteže. Moguće su i iritacije kože, očiju, nosa i vrata, poteškoće s disanjem te problemi s radom pluća.
Voda na Ksajpi je i 30 puta mutnija nego što je propisano te je, dakako, zaključak stručnjaka Bionstituta da – nije za ljudsku potrošnju.
Velimir Kelkedi

Izvor: List Međimurje

Skip to content