Općina Šenkovec

Iz medija: Otrovne boje i lakove bacali u šumu!

Olovo, cink i ukupni krom samo su neki od opasnih elemenata koje je inspekcija zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša nakon obavljene analize otkrila u tlu na području Ksajpe u Šenkovcu, nedaleko kruga tvrtke Eko-Međimurje d.d. Koncentracije spomenutih elemenata od 10 su do čak 30 puta veće od uobičajenih, pa i laik može pretpostaviti o kolikom je onečišćenju tla, i potencijalnoj opasnosti i za ljudsko zdravlje, riječ.

Prijavu podnio bivši djelatnik Eko-Međimurja

Kako ekskluzivno doznaje list Međimurje, Općina Šenkovec nedavno je zaprimila pisanu prijavu osobe koja se potpisala kao bivši djelatnik tvrtke Eko-Međimurje. U njoj spomenuti, uz ostalo, tvrdi da je dotična šenkovečka tvrtka godinama na zemljište na području sada bivšeg eksploatacijskog polja 2 utovarivačima i bagerima izlijevala, odnosno zakopavala otpadne boje i lakove. Potpisnik pisma navodi kako je i sam sudjelovao u tome.

Saznavši za ekološku bombu, Općina je odmah reagirala. Načelnik Saša Horvat sve je prijavio inspektoru zaštite okoliša koji je naložio neka stručna tvrtka napravi analizu tla. Tada se otkrilo o kolikoj se razini zagađenja radi. Na ispitanim uzorcima je, primjerice, razina, posebno za djecu opasnog olova, 25 puta veća od dopuštene. Međutim, i bez analize, golim se okom, što potvrđuju i fotografije, može vidjeti neobičan sastav tla.

Tko treba snositi troškove za čišćenje zagađenog tla?

View Results

Loading ... Loading …

Tko će sanirati zemljište?

Prema neslužbenim informacijama, inspekcija zaštite okoliša u međuvremenu je Policijskoj upravi međimurskoj, Općinskom državnom odvjetništvu u Čakovcu i svojim pretpostavljenima u resornom Ministarstvu podnijela prijave protiv nepoznatog počinitelja. S obzirom da je zagađeno područje dijelom u vlasništvu Općine Šenkovec, a dijelom obitelji Morandini, prema zakonu, vlasnici bi, bez obzira tko je zagađivač, o vlastitom trošku, ilegalni deponij morali sanirati u roku od 90 dana.
I općinski načelnik Saša Horvat za list Međimurje potvrdio je informaciju da je Općina protiv nepoznatog počinitelja podigla prijavu Inspektoratu zaštite okoliša u Čakovcu, a zbog zagađivanja okoliša, u ovom slučaju, na jednoj parceli u vlasništvu Općine.
U svome očitovanju Horvat nadalje kaže: Anonimna prijava pristigla na adresu Općine Šenkovec obvezala nas je da je provjerimo i obavijestimo nadležne institucije, sve u cilju zaštite zdravlja naših mještana. Inspektorat zaštite okoliša u Čakovcu reagirao je promptno te predmet po hitnom postupku proveo sustavom. Također, s obzirom da su prema informacijama kojima raspolažemo istražne radnje u tijeku, u svrhu zaštite samog postupka, ne želimo davati nikakve detalje vezane uz slučaj te se nadamo da će institucije odraditi svoj dio posla i pronaći počinitelje, a mi kao općina bit ćemo na raspolaganju u svakom pogledu. Na Općini Šenkovec u ovom trenutku je velika financijska obveza sanacije onečišćene parcele iako nismo ništa krivi, ali očito moramo platiti, zasada, nečiji nemar i izrazitu neodgovornost prema našim mještanima i njihovom zdravlju, zaključuje Horvat.

Štetni kemijski elementi

Kemijski elementi pronađeni u Šenkovcu štetni su, posebice u visokim koncentracijama. Olovo je prirodni metal koji čak i u malim količinama može djelovati negativno jer se tijekom vremena nakuplja u tijelu. Poznato je da uzrokuje oštećenje mozga i živčanog sustava.

Krom je nakon nikla najjači alergen među metalima i kod nekih ljudi i nakon kratkog kontakta s kožom može izazvati snažne alergijske reakcije. Nekada, kada se krom nalazio u sredstvima za pranje i izbjeljivanje u domaćinstvu, izazivao je stanje nazvano «ekcem kućanica». Dugotrajna izloženost čak i niskim dozama heksavalentnom kromu može dovesti do razvoja karcinoma pluća, a povezuje se i s karcinomom kostiju, želuca, prostate, limfa i leukemijom. Premda se rijetko pojavljuje, višak cinka u ljudskom organizmu može izazvati bolove u trbuhu, mučnine i povraćanja, dok drugi simptomi uključuju dehidraciju organizma i anemiju.

Velimir Kelkedi

Izvor: List Međimurje

Skip to content